Food Fest

Amateurkok: welke kruiden moet je hebben in je keukenkast?

Food fest dishes kruiden foodie

Als amateurkok kun je best hoge ogen gooien als je de juiste kruiden of specerijen gebruikt. Er zijn een aantal kruidenmelanges die écht bijna alles lekkerder maken. Om het je makkelijk te maken leg ik ook nog uit in welke gerechten je het kunt verwerken.


Ik heb heel vaak fases, dan eet ik bijvoorbeeld weken avocado met smeerkaas op m’n crackers. Met kruiden heb ik dit ook, dan ontdek weer een nieuwe melange bij de lokale turk en dan gooi ik het overal overheen. Onderstaand mijn huidige favorieten kruiden:

#1 – Gerookt paprikapoeder

Met stip op één staat bij mij gerookt paprikapoeder. Niet overal verkrijgbaar maar wel bij de turk of dille kamille achtige winkels. Het geeft een unieke, rokerige smaak aan gerechten. Het past heel goed bij Mexicaanse eten zoals taco’s of pulled kip of pork maar je kunt er ook je saaie pastasaus mee pimpen. Last las ik een recept voor een broodje zuurkool met zongedroogde tomaten én gerookt paprikapoeder.

#2 – Garam Masala

Garam Masala is een geroosterde specerijen mix afkomstig uit India. Dit kruid is onmisbaar in Indiase gerechten en mijn lievelingsrecept zijn garnalen in garam masala saus. Het recept vind je hier. De garnalen kun je ook vervangen door kip, wel eerst even bakken dan. Verder kun je garam masala gebruiken in je curry’s of bijvoorbeeld dahl.

#3 – Za’atar

Za’tar is een groene kruidenmelange met als hoofdingrediënt wilde oregano, afkomstig uit het Midden-Oosten. Ik gebruik het vaak in een makkelijke yoghurt dip. Je mengt de za’atar met dikke kwark, beetje olijfolie en mayo. Deze kruidenmelange past perfect in Arabische/Midden-Oosten gerechten zoals bij couscous en bulgur. Za’atar is heel lekker over gegrilde aubergine en courgette.

#4 – Verse basilicum

Maak je een Italiaans gerecht, dan is basilicum bijna altijd een goede smaakmaker. Het smaakt heerlijk in combinatie met tomaat, mozzarella, aubergines en parmaham. Onmisbaar in je verse zelfgemaakte pastasaus of lasagne.

#5 – Gehakt citroengras

Je hebt bij de AH soms verse stengels limoengras, maar het is ook gewoon verkrijgbaar in een potje. Dit frisse kruid past goed in Thaise of Aziatische een geeft een limoenachtige smaak, perfecte tegenhanger voor sojasaus of vissaus. Ik gebruikt het in Tom Ka Khai soep en door wokgerechten met beef of garnalen.

#6 – Bahatar

Deze specerijenmix met komijnzaad, paprika en kaneel heb ik net ontdekt en het komt wederom uit het Midden-Oosten. Over de bloemkool uit de oven was het heerlijk en het past heel goed in stoofpotjes.

 

 

 

 

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply