Everyday Struggles Healthy mind

Afwijzing: hoe kun je ervan leren?

Rejection model

Genadeloos afgewezen voor die goede baan of gedumpt door je crush. Afwijzing is misschien wel het meest pijnlijke gevoel dat we als mens kennen. Iedereen krijgt met afwijzing te maken, erge en minder erge varianten, maar het doet altijd pijn. Meer dan je vooraf verwacht. De grote vraag is hoe kunnen we met afwijzing omgaan en er van leren?

Als iemand me niet belt na een leuke avond heb ik toch wel een deuk in mijn zelfvertrouwen. En wanneer die ene persoon je Facebook status niet liked word je best chagrijnig. Je hierom druk maken is nergens voor nodig én toch doen we het. Hoe komt dat toch we ons zo shit kunnen voelen doordat we afgewezen worden door anderen?

Onderzoekers ontdekte dat bij afwijzing in onze hersenen hetzelfde gebied wordt geactiveerd als bij fysieke pijn. Het voelt dus ook écht als pijn. Vaak maken we de emotionele schade door een afwijzing nog erger door superkritisch te zijn naar onszelf. We vragen ons af waar het aan ligt: zijn we niet leuk, intelligent of grappig genoeg? Deze natuurlijk reactie is deconstructief en finest voor je zelfvertrouwen, maar toch maken we er ons schuldig aan.

Stoppen met jezelf bekritiseren


Wat je dus absoluut niet moet doen na zo’n pijnlijke ervaring is je tekortkomingen gaan opsommen. De situatie evalueren is altijd goed, maar blijf er niet te lang in hangen. Bedenk wat je de volgende keer anders gaat doen en laat het los.

Wat we ook vaak doen is dat we afwijzing als iets persoonlijks zien. In de meeste gevallen ligt het aan de situatie, omstandigheden of de timing. Ik geloof ook dat dingen gebeuren voor een reden. Jammer joh van die kerel, die baan of die vriendin, maar er komt vast iets beters op je pad, positive thinking.

Je zelfvertrouwen opkrikken

Naast chocola, online shoppen en feelgood films helpt het ook om op een rijtje te zetten wat je allemaal te bieden hebt. Geef je ego weer een boost door jezelf te herinneren wat je waardevol maakt, bijvoorbeeld als vriendin maar ook als werknemer.  Schrijf tenminste vijf kwaliteiten van jezelf op, kies er één uit en bedenk waarom deze belangrijk is voor anderen en of deze kwaliteit naar voren kwam in de afwijzingssituatie. Hiermee pak je de emotionele pijn aan en vergroot je je gehavende zelfvertrouwen.

Socializen

Het lijkt misschien fijn om na een afwijzing alleen te cocoonen met Netflix in je pluchen onesie. Toch kun je beter gaan borrelen met vrienden, je familie opzoeken of je lover verrot schelden. Als sociale wezens willen we ons namelijk geliefd en gewaardeerd voelen. Mensen die dicht bij je zijn geven je die waardering en bevestiging, dus zoek je geliefden op.

Verwachtingsmanagement

Als ik naar mezelf kijk is het probleem dat ik in mijn hoofd al het hele plaatje al heb bedacht. Ik zag mezelf al helemaal in een nieuwe outfit naar m’n eerste werkdag gaan bij mijn droombedrijf. Het zou mij helpen om minder verwachtingen te creëren in m’n hoofd.

Afwijzing wordt nooit leuk, maar door er beter mee te dealen kun je de emotionele schade beperken. Kijk ook deze interessante Ted-talk over emoties en hoe je ermee kunt omgaan.

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply