Love Notes

Daddy’s little girl, zelfs nu ik volwassen ben

DSC_0650

Weet je nog die tijd dat je poëzie album alles was? “Nu zit je nog hier nog op mijn schoot, maar kleine meisjes worden groot”, schreef mijn vader. Bijna 25 jaar en met mijn 179 centimeter is groot een understatement, maar tóch is er in die jaren niks veranderd. Waarom ik trots ben om nog steeds daddy’s little girl te zijn.

In de tranentrekker Dochters zingt Marco Borsato niet voor niks: “Hoe groot ze ook mag zijn, in mijn ogen blijft ze altijd klein“. Krijg je als vader een dochter, dan blijf je haar altijd beschermen. Ik geloof dat er weinig dingen in het leven zo sterk zijn als de band tussen vaders en dochters. Vaders zetten dan ook de standaard voor de mannen in je leven. Misschien is dat de reden waarom ik nog vrijgezel ben. Mijn moeder en ik zijn qua gedrag als twee druppels water én twee handen op een buik. Precies het probleem want mijn moeder en ik zijn piekeraars. Gelukkig is mijn vader de rots in de branding die ons weer met beide benen op de grond zet.

Een ode aan de vaders dus, en dit is waarom ze zo bijzonder zijn:

#1-  Je trouwste supporter

Mijn vader heeft zeker wel eens zijn twijfels gehad over mijn besluiten. Hij denkt vast ook wel eens hoofdschuddend waarom ik toch altijd de lichten moet uitdoen in de kroeg. Wat je ook doet, je vader steunt de keuzes die je maakt onvoorwaardelijk. Zelfs al zijn het niet de keuzes die hij zelf had gemaakt. Vaders spreken het niet altijd expliciet uit, maar zijn zo trots als een pauw op hun dochters. Ze vertellen iedereen die het maar wil horen wat hun dochter heeft bereikt.

#2 – Vaders plaatsen dingen in perspectief

Bel ik mijn vader weer eens in tranen op met een flinke crisis, dan blijft hij altijd relativeren. Soms wil je dan gewoon even medelijden, maar mijn vader komt dan met argumenten waarom het allemaal echt niet zo erg is. Meestal blijkt het ook allemaal minder dramatisch dan gedacht. Sta je voor lastige beslissingen dan weten vaders ook altijd raad. Ze geven je eerlijk advies want ze kennen hun dochters door en door en helpen je met hun levenservaring en mensenkennis.

#3 – Klusjesman, verhuizer en koerier in één

Twintigers verhuizen nu eenmaal veel. Iedere verhuizing staat mijn vader weer paraat om te slepen met mijn kilo’s kleding en schoenen of om lampen op te hangen en bedrading weg te werken. Heb ik weer een bank besteld aan de andere kant van het land, neemt mijn vader en snipperdag en gaat mee op pad.

#4 – Rolmodel

We hebben allemaal dingen die we van onze vaders leren en eigenschappen die je herkent. Ik leerde van mijn vader dat je beter risico’s kunt nemen en op je bek kunt gaan, dan het niet proberen. Ook zakelijk bewonder ik mijn vader. Zijn authentieke manier van leidinggeven bijvoorbeeld, rechtvaardig en wars van politieke spelletjes én ook zijn commerciële instinct. Op een feestje herken ik mijzelf in de manier waarop wij mensen vermaken en onze specifieke humor.

#5 – Advocaat van de duivel als het moet

Vaders bewaken altijd jouw belangen. Ze hebben vaak eerder door wanneer vriendschappen of relaties niet goed voor je zijn. Soms zijn vaders dus flink kritisch op bepaalde beslissingen of mensen in je leven, juist om je te beschermen.

#6 – Levenswijsheden

Een ding verbindt ons het meest: mijn vader en ik delen een sterke liefde voor goed eten en drinken. In een buitenlandse supermarkt kunnen wij echt blij worden van mooie, verse producten.  Mijn vader hecht waarde aan de kleine dingen in het leven, iets waar ik nog van kan leren. Mijn ouders, nog steeds bij elkaar, laten zien dat onvoorwaardelijke liefde bestaat. Zo dragen vaders veel waarden op je over die mede bepalen hoe jij bent als persoon.

DSC_0642 (3)

 

 

 

 

 

 

 

#3 –

 

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply