Everyday Struggles

Waarom We Onnodige Dingen Kopen

Shopping spree addiction

Het begint al te kriebelen als je een week niks anders hebt gekocht dan AH-boodschappen. Je koopt nooit alleen dat ene ding waar je voor naar de supermarkt kwam.

Guilty as charged: je bent een doorgewinterde impuls-aankoper. Ook ik maak me schuldig aan talloze kledingaankopen die nooit het daglicht zien. Waar komt die koopdrang vandaan? En nog belangrijker: Hoe kom je er vanaf? Nu moet ik eerlijk bekennen dat ik mijn koopverslaving nog niet te boven ben. Zelfs in de supermarkt smokkel ik een reep Tonychocolonely mee. Erkennen van je issue is al een begin toch. Eerst maar eens onder de loep nemen waar ons gedrag vandaan komt. Waarom kopen we dingen die we niet nodig hebben?

#1 – Online shopping valkuilen

Zelf ben ik queen online shoppen. Bij veel webshops betaal je vanaf een bepaald bedrag geen verzendkosten. Hier laat ik me altijd door verleiden. Heb ik online één mooi item gezien, dan gooi ik nog een product in m’n mandje om gratis verzenden te krijgen. Terwijl ik natuurlijk beter 4,95 verzendkosten had kunnen betalen en in plaats van die extra blouse van 50 euro bestellen. Je bent gewaarschuwd, laat je niet verleiden. Of shop alleen bij webshops zonder verzendkosten.

#2 – Nieuwsbrieven van webshops

Plop. Mail van Asos: alleen vandaag 20% korting op de gehele nieuwe collectie. Gehaaid dat ik virtueel ga struinen en m’n hele mandje volgooi. Once in a lifetime opportunity natuurlijk die 20%  korting. Er is maar één oplossing; nooit meer je reclame inbox openen en je uitschrijven voor alle verleidelijke webshops.

#3 – “Het is zo’n goede deal”

Twee halen, één betalen of een gigakorting, daar zijn we vaak gevoelig voor. Laat je niet verleiden want vaak zijn de kortingen gemanipuleerd en was de originele prijs lang niet zo hoog als vermeldt. Probeer jezelf altijd af te vragen heb ik het écht nodig?

#4- “Het komt ooit van pas”  

Veel dingen waarvan je denkt dat ze ooit wel van pas komen, gebruik je uiteindelijk nooit.

#5 – “Dit ontbreekt nog”

Ook zo’n veelgebruikt excuus: “Dit item heb ik écht nog niet in m’n kast.” Terwijl je genoeg soortgelijke items hebt. Trap niet in je eigen bullshit.

#6 – “Ik verdien dit echt want..”

Er is altijd wel een excuus te bedenken waarom je iets mag kopen. Hard gewerkt, heartbreak of 10x nat geregend op de fiets, we gunnen ons zelf overal wel een beloning voor. Stop met aankopen te legitimeren voor jezelf.

#7 – “Nu ik toch geld aan het uitgeven ben..”

Ik kom voor een dagcrème bij de Douglas en kom terug met drie extra producten. Soms denk ik ach, nu ben ik toch al aan het uitgeven. Slechte excuus ever en vaak denk je achteraf what was I thinking.

En verder: probeer een doel te hebben waar je voor wilt sparen. Iedere keer als je wat wilt kopen, bedenk dan dat je voor die tropische droomreis spaart.

Stel je aankoop uit en slaap er een nachtje over. Stel voor jezelf een harde eis: je moet minimaal vijf redenen kunnen opschrijven waarom je het zo hard nodig hebt. Je zult merken dat je sommige dingen ook vergeet als je ze niet koopt.

 

 

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply