Career Wisdom

Hoe word je een rasechte netwerker én schrijf je de beste netwerk mails

Blazer wardrobe essentials header

Als het op netwerken aankomt ben ik lichtelijk, of nouja flink autistisch. Doelgericht socializen met wildvreemden voelt voor mij geforceerd en dan ontstaat er ergens kortsluiting. Toch weten we allemaal hoe belangrijk een goed netwerk is voor je carrière. Daarom ging ik op zoek naar de beste tips en tricks waarmee je een meester netwerker wordt.

Een bekend gezegde is: “het maakt niet uit wat je weet, maar wie je kent”. We kunnen er niet omheen, met een goed netwerk kom je verder. Je bent echt niet de enige die netwerken maar ongemakkelijk vindt. Het hoeft echt niet zo erg te zijn als je jezelf een paar handige trucjes eigen maakt. Ik gooi er even een mega cliché in, maar het werkt ook het best als je niet ineens een zakelijke houding aanneemt, maar gewoon je authentieke zelf bent.

#1 – Zie het als een sociaal uitje

Wanneer je vooraf naar een borrel gaat met het idee ‘ik moet perse netwerken’ voelt het onnatuurlijk. Probeer juist niet meteen op werk te focussen en zie netwerken niet als een werkklus. Grote kans dat je dan leukere gesprekken hebt en je meer benaderbaar overkomt.

#2 – Check de gastenlijst van tevoren

Zie je namen die interessant voor je zijn, maak dan vooraf al even contact. Dan is het ijs al gebroken voor de borrel.

#3 – Follow up met een telefoontje

De beste indruk maak je als je nieuwe connecties na de borrel opbelt, in plaats van een mail of sms sturen. Met een telefoontje maak je een onuitwisbare indruk en het is meer proactief en interactief.

#4 – Een complimentje opent deuren

Heeft iemand mooie oorbellen, een aparte tas of las je laatst zijn column? Iemand een complimentje geven is een goede manier om een gesprek te starten en meteen op persoonlijk niveau verbinding te leggen.

#5 – Accepteer uitnodigingen

Het is heel verleidelijk om Netflix en Tony Chocolony te verkiezen boven een avondje socializen met mensen in de business. De eerste stap is dus uitnodigingen accepteren voor events waarbij er interessante mensen in je vakgebied komen. Als je met een open mind naar zo’n event gaat is de kans groot dat je het stiekem nog naar je zin hebt ook.

#6 – Bouw relaties op en ga voor kwaliteit

Ga niet proberen om met zoveel mogelijk belangrijke mensen te praten. Ga voor kwaliteit in plaats van kwantiteit en zorg dat je goede persoonlijke gesprekken hebt met een aantal mensen. Authentiek netwerken gaat om de persoon leren kennen en op menselijk vlak levellen.

#7 – Wees positief

Communiceer je op een positieve manier, dan reageert je gesprekspartner ook vaak positief. Klaag dus niet over je baan, dalende omzet of de verkrampte markt en wees niet meteen kritisch als iemand over zijn of haar bedrijf begint.

#8 – Luisteren is de sleutel

Houd de 80/20 regel in je achterhoofd. Een goed gesprek is 80% luisteren en 20% aan het woord zijn. Door oprechte interesse te tonen in iemands drijfveren en bedrijf, geef je eigenlijk het grootste compliment dat je kunt geven.

De netwerkemail

Je hebt goede contacten opgedaan en je wilt ze misschien niet allemaal bellen. Kijk naar welke nieuwe contacten synergie voor jou, je werk of je bedrijf kunnen opleveren.

Hoe zorg je voor een goede netwerkemail?

  • Ga op onderzoek uit om te ontdekken waar deze persoon of organisatie interesse in heeft. Welke samenwerkingen zijn er met andere bedrijven,  zijn er specifieke thema’s waar ze interesse in hebben etc. Door je mail hier op toe te spitsen maak je een sterke indruk.
  • Kies voor een persoonlijke opening door te refereren aan iets wat naar voren kwam tijdens het gesprek.
  • Schrijf een korte, krachtige mail met een duidelijke vraag en vermijd het promoten van je eigen business.
  • Wil je de relatie met dit nieuwe contact naar een hoger niveau tillen, stel dan in je mail voor om binnenkort koffie te drinken.
  • Volg degene of de organisatie ook op Twitter of LinkedIn om je interesse te tonen in wat ze doen.

 

 

 

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply